Välkommen till Ulrika

Att sluta röka.

Hem

Arkivet

 

 

 

 

Webmaster håller uppe med rökningen. Det är inte värt att säga att man slutat. Det vet man inte riktigt ännu. En av de läkare som Försvarsmakten hyr in för  sjuk- och hälsovård för anställda och värnpliktiga startade ett par grupper som skulle sluta blossa. Det var en studie som samtidigt skulle genomföras. Läkemedelsföretaget ville ha in lite erfarenheter av användandet av Zyban.

Till hjälp för dem som skulle sluta fanns samtalsterapi, läkemedlet Zyban och den egna viljan att sluta. Ekonomiskt och hälsomässigt var det inga problem att bli motiverad. 40 svenska kronor om dagen ger 14 600 om året. Dessa pengar har man nytta av flera gånger. Dels ger de lite värme medan de brinner upp, dels ger de lite rök som man kan lukta illa av under en tid och dels ger den rök, och andra avgaser som bildas, dig lite sämre kondition, hosta och lite astma. Det finns många saker i röken som är riktigt hälsovådliga.

Under 6 dagar skulle man ta en tablett om dagen och sedan öka till två om dagen. Det gick väl ganska bra. Man skulle röka under tiden man byggde upp nivåerna i kroppen. Juldagen var det dags att sluta. Jag hade märkt att suget upphört redan tidigare men inte tänkt så mycket på det. Det gick inte åt så många cigaretter på en dag som det brukade. Nu var livet toppen. Ingen rök – inget sug. Jag for inte ens illa av att frun rökte. Det gjorde mig inte ett dugg. Jag hade varit lite orolig för det faktiskt. Det här var ju ganska fantastiskt. Att det var så lätt att sluta röka med rätt hjälpmedel.

Sedan började det! Jag upptäckte att jag fått några utslag på armarna. De kliade dessutom så infernaliskt till och från att jag inte visste vilket håll jag skulle vara på. Jag satte inte det i samband med Zyban först. Sedan läste jag på den medskickade lappen om biverkningar med mera. Sömnstörningar, utslag med klåda, aggressivitet med mera. Det var en lång rad biverkningar och det verkade som om jag fått några av dem. Jag visade upp mina armar för vampyren på jobbet. Ja, det är hon som brukar stickas ibland när vi kollar blodfetter och sådant. Hydrokortison hette undermedlet. Inte hjälpte det så mycket. Vi smorde och kletade två till tre gånger om dagen men på nätterna kliade det så varken jag eller någon annan kunde sova. Det blev fler och fler utslag. Det såg ut som om hela jag legat i ett nässelsnår och det kändes så också. Nu gällde det att få hjälp snarast. Jag hade inte slutat med Zyban ännu. Sjukvårdsupplysningen och jag kom överens om att sluta med Zyban, och äta ett medel mot allergi. Det blev inte bättre för det. Det kom ännu fler prickar och rodnader som kliade. Hur gör man när man fått på de stora skorna som krävs när det är kallt och det sedan börjar klia på fötterna? På jobbet fanns det ingen läkare före den 9/1 så det fick bli Kärna vårdcentral.

Jag träffade doktor Skog. En jättetrevlig kvinnlig läkare som tittade på mina utslag fram och bak och konstaterade att det nog inte var så roligt att ha de där utslagen. Har ni haft klåda i knävecken? Det var nästan värst. Vi var helt överens om den saken. Hon kunde inte säga hur länge jag skulle ha dem kvar men att de skulle gå över om inte alltför lång tid. Jag skulle dessutom få något som dämpade klådan lite.

Efter att ha varit borta en stund kom hon tillbaka med några pyttesmå tabletter i en mugg och hällde dem i en annan mugg med vatten. När de lösts upp skulle lösningen drickas upp.

Sådär 45 minuter senare kändes det bättre. Det kliade inte tillnärmelsevis likadant som förut. Jag fick dessutom recept på en annan allergimedicin som jag ska prova under tiden jag har utslagen. Doktorn tyckte att det i alla fall fanns en bra sak med det här. Jag kunde inte förstå riktigt vad hon menade men det var att jag inte rökte längre. Nu är det inte min avsikt att börja röka igen men osvuret är bäst. Jag känner inget sug utom i vissa situationer då man alltid tog ett bloss förut. Efter frukost, efter fika och mat. Det finns en del fasta situationer för att använda ett sportuttryck.

Till dig som tänker sluta röka kan jag säga att det var ett skapligt pris för att sluta. Medicin för över 900 kronor och jag kunde inte använda den. Bara det gör ju att man försöker så mycket det går att inte börja röka igen. Nu kanske inte du drabbas av samma problem som jag men läs på lite vad du kan ha att vänta dig. Det finns alternativ till Zyban. Det var helt smärtfritt ända tills utslagen kom men där slutade det smärtfria.

Christer